12 - 15 oktober

Nuits sonores & Meakusma present Hedzoleh Soundz Remixes Release Party

12 € plein tarif
Les Ateliers Claus
Crickxstraat 15, 1060 Brussel
zaterdag 14 oktober
20.00

Ter gelegenheid van de release van de Hedzoleh Soundz remix 12inch op Meakusma, zijn er live-optredens van Jimi Tenor, Mark Ernestus & Tikiman en Gavsborg en een dj-set van Waltraud Blischke in Les Ateliers Claus op 14 oktober, allemaal in het kader van Nuits Sonores Brussel 2023. 

Hedzoleh Soundz waren een van de eerste en meest originele 'Afro' bands uit het Ghana van de jaren 1970. Ze speelden een ongewone mix van traditionele muziek en westerse rock als onderdeel van de West-Afrikaanse Highlife scene. De muziek voor het Hedzoleh album werd door de legendarische Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela gebruikt als de ruggengraat van zijn afro-jazz klassieker "Masekela - Introducing Hedzoleh Soundz". 

Na de heruitgave van Hedzoleh in 2022, een samenwerking tussen Meakusma en Soundway, brengen Jimi Tenor, Mark Ernestus, Gavsborg en Waltraud Blischke de tracks van Hedzoleh in nieuwe sferen en omstandigheden.

Met de vriendelijke steun van Ostbelgien

20:30 Jimi Tenor (Finland)

Jimi Tenor hoeft geen introductie. Naast het feit dat hij  afro-amerikaanse muziek, spontane gekte en schaamteloze glamour combineert, blijft hij een ongelooflijk productieve muzikant wiens werk voorbij de huidige trends reikt. Zijn muzikale catalogus is enorm en hij heeft muziek uitgebracht op Puu, Warp, Bureau B en nog veel meer labels. Daarnaast werkte hij als fotograaf, kortfilmregisseur en ontwerper van kledij en muziekinstrumenten. Nu hij een gevestigde Europese artiest is die buiten de mainstream opereert, spreekt zijn muziek zowel clubbers, liefhebbers van alternatieve rock als jazz- en funkrebellen aan.

22:00 Gavsborg (Koningstoon I Jamaica)

Gavsborg komt uit East Kingston, Jamaica en is de oprichter van Equiknoxx Music. Alles wat Equiknoxx is en het werk van Gavsborg in het bijzonder is al jaren erg in trek en een heel nieuw publiek omarmt de bijzondere stijl en vibe. Met dit collectief heeft hij uitvoerig getourd als DJ en live-artiest. Zijn 'left field'-benadering van producen heeft hem de kans gegeven om samen te werken met een grote verscheidenheid aan artiesten en labels uit verschillende hoeken van de muziekwereld, zoals: Mavado, Aidonia, Dirty Projectors, Palmistry, Addis Pablo, De La Ghetto, Busy Signal, Spice, Missy Elliott DDS, Swing Ting, Domino Records en meer.

23:30 Mark Ernestus & Tikiman (Deustland & Verenigd Koninkrijk)

Mark Ernestus en Tikiman werken al heel lang samen, sinds het uitbrengen van de eerste en legendarische Rhythm & Sound 12inches in de tweede helft van de jaren 90. Ernestus is de oprichter van de legendarische platenzaak Hard Wax, die in 1989 de basis legde voor de Berlijnse elektronische clubmuziekscene. Hij speelde een sleutelrol in het oprichten van de Berlijn-Detroit nexus en begon muziek te creëren als één helft van Basic Channel, met hun diepe, onmetelijk invloedrijke hybride van dub en techno. Hij richtte ook Dubplates & Mastering op, een studio voor het masteren en snijden van vinyl en heeft een grote interesse in Afrikaanse muziek, wat leidde tot zijn project Jeri-Jeri, dat beïnvloed is door de Senegalese Mbalax. Tikiman heeft zijn eigen traject uitgestippeld sinds hij de veelgeprezen vocalist van Rhythm & Sound werd. Hij werkte samen met vele andere producers in elektronische muziek en maakte zijn eigen versie van dub techno en daar voorbij. Onlangs bracht hij de future classic Tikiman Vol. 1 uit op Kynant Records, met zijn echte naam Paul St. Hilaire.

01:00 Waltraud Blischke (Deustland )

Waltraud Blischke studeerde politieke wetenschappen, theater, film en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Keulen, schreef voor Spex en werkt als DJ. Ze werkte samen met de Keulse labels a-Musik en Sonig, doceerde over esthetisch-discursieve muziekmeditatie aan de Robert Schumann universiteit in Düsseldorf en maakte found sound collages. Een Waltraud Blischke DJ-set staat voor radicaal en diepgaand eclecticisme.