European Lab
Twee dagen lang neemt European Lab Brussels samen met het Sphera-netwerk en de Europese culturele en elektronische pers polshoogte van de onafhankelijke media. Rondetafelgesprekken, workshops, inspiratiesessies en ontmoetingen vormen de rode draad van dit grote discussieforum over de Europese onafhankelijke media. Het doel van deze twee dagen is om het belang van de relatie van onafhankelijke media en onafhankelijke culturele structuren te benadrukken. Beide staan onder druk door grote privébedrijven, de overmacht van Internetgiganten en politieke inmenging.
Op 12 oktober bundelt European Lab zijn krachten met het Sphera-netwerk van onafhankelijke Europese media en transformeren ze tot Sphera Media Lab. De leden van Sphera als 444 (Hongarije), Bulle Media (België), Dinamo (Italië), El Salto (Spanje), Ereb (Frankrijk), Krytyka Polityczna (Polen), Popaganda (Griekenland), StreetPress (Frankrijk), VD (Italië) en Arty Farty (Frankrijk/België) verenigen zich en onderzoeken de situatie van de onafhankelijke Europese pers.
Programma
Workshop voor schrijvers
10:30 - 12:30
Rotonde Bertouille, Bozar
Deze workshop is bedoeld voor journalisten en auteurs die over cultuur en muziek schrijven. Het doel is om met gevestigde auteurs kennis uit te wisselen over onafhankelijke culturen en scenes, dekolonisatieverhalen, de zoektocht naar relevante onderwerpen en invalshoeken en de structurering van een artikel. Deze workshop maakt deel uit van een reeks die Mariana Berezovska (van het tijdschrift Borshch) op verschillende locaties organiseert. Geïnteresseerde auteurs worden uitgenodigd om zich in te schrijven via een open oproep en kunnen onderwerpen voorstellen waarover ze willen schrijven. Om de workshop echt interactief te maken, moedigen we de deelnemers aan om hun eigen teksten mee te brengen en die met de groep te delen. Dit laat de discussies en praktische oefeningen vlotter verlopen. Bovendien worden de deelnemers zo aangemoedigd om hun voltooide teksten kort na de sessie in te leveren. De geselecteerde teksten worden wellicht gepubliceerd op het platform ‘We Are Europe’.
Met: Mariana Berezovska (Borshch Magazine, UA)
Workshop: Onafhankelijke media runnen zonder MAGMA
10:30 - 12:30
Mezzanine Horta, Bozar
In een tijd waarin de meeste numerieke systemen worden beheerd en gecentraliseerd door grote organisaties die algemeen bekend staan als MAGMA, onderzoekt deze workshop welke mogelijkheden media hebben om afstand te nemen van deze oplossingen en hoe ze technologie opnieuw kunnen toeëigenen. Deelnemers worden uitgenodigd om na te denken over een nieuw model van gedeelde empowerment en onafhankelijkheid voor media.
Met: Grégoire Rousseau (Lumbung Radio I FR / FI)
Media's Influence on Eastern Europe's Image: Challenging Russian-Centric Narratives and Bias
14:00 - 15:00
Rotonde Bertouille, Bozar
De paneldiscussie zal onderzoeken hoe de media het beeld van Oost-Europa beïnvloeden, met de nadruk op de uitdagingen van verhalen waarin Rusland centraal staat en vooroordelen. Er zal worden onderzocht hoe de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne mogelijk leidt tot een herdefiniëring van de verhalen over de imperialistische politiek van Rusland en de Oost-Europese landen. In deze context is het essentieel om na te denken over de impact van Ruslands inspanningen om Oost-Europa onder zijn leiderschap te verenigen. Het doel van deze lezing is om manieren te verkennen om vooroordelen in mediapresentatie tegen te gaan, inclusiviteit te bevorderen en stereotypen over Oost-Europa te bestrijden.
Met: Petrica Mogoș (Kajet Journal I RO), Lucia Udvardyová (Easterndaze I CZ ) & Maya Baklanova (co-founder of Tight Magazine / music activist I UA)
Festivals Turning into Media
15:30 - 16:30
Rotonde Bertouille, Bozar
Onafhankelijke festivals floreren wereldwijd, en sommige doen daar nog een schepje bovenop door een medium te creëren dat zich richt op onderwerpen die ze belangrijk vinden. Deze festivaluitbreidingen of communicatieplatforms bieden extra inhoud, waardoor ze het hele jaar door betrokken blijven en dieper ingaan op onderwerpen en artiesten die zij op hun festival presenteren. Festivals met een sterke identiteit, of het nu gaat om ecologie, muziekgenres of geografie, gebruiken mediaplatforms om hun verhalen, programmering en gemeenschapsbanden te versterken. Deze platforms gaan verder dan het fysieke evenement en bevatten multimedia-elementen zoals interviews met artiesten en sprekers, beelden van achter de schermen en verkennende discussies. Door muziek, beeldende kunst en verhalen samen te brengen, bieden mediagerichte festivals de deelnemers een multidimensionale reis, waardoor het discours en het begrip van het creatieve proces wordt uitvergroot. De sprekers bespreken de uitdagingen en de redenen van deze voortdurende relatie tussen muziekfestivals en media.
Met: Salomé Besse (Europavox I FR), Luis Fernandes, (COSMOS, Le Guess Who? I PT) & Manon Moulin (Arty Farty I FR)
Decentralizing Cultural Media
17:00 - 18:00
Rotonde Bertouille, Bozar
In de context van massamedia en een concentratielandschap zijn media- en cultuurstructuren meestal in handen van een paar grote bedrijven, wat leidt tot een gehomologeerde vertegenwoordiging van cultuur. Deze concentratie beperkt de globale cultuur en verstikt opkomende stemmen en perspectieven. Door culturele media te decentraliseren, kan pluralisme in culturele inhoud en actoren gewaarborgd worden, evenals de eerlijke vertegenwoordiging van verschillende stemmen. Wat zijn de decentralisatie-instrumenten voor media, vooral op cultureel gebied? Wat kan Web3 brengen en hoe kan dit geïmplementeerd worden? Hoe zit het met netwerken? Het Lumbung radionetwerk maakt bijvoorbeeld gebruik van community-driven programmering op diens gedecentraliseerde mediaplatforms, wat gemeenschappen in staat stelt om de inhoud die ze waarderen te cureren en te markeren. Deze aanpak stimuleert samenwerking, ontdekking en een gevoel van eigenaarschap binnen de gemeenschap. Door middel van peer-to-peer netwerken en blockchaintechnologie zullen de sprekers hun eigen kijk op decentralisatie uiteenzetten.
Met: Bas Grasmayer (Music X I DE), Grégoire Rousseau (Station of Commons / Lumbung Radio I FI / FR) & Whitney Wei (Resident Advisor I US)
Radio Lab
Accessible to Nuits sonores Brussels' A night with Richie Hawtin ticketholders only.
Radio Lab nodigt een aantal community radiostations uit om hun visie te geven op de banden tussen cultuur en media. Deze radiostations, waaronder Refuge Worldwide (Berlijn), Lahmacun Radio (Boedapest) en Palanga Street Radio (Vilnius), zullen verschillende formats presenteren, waaronder discussies, interviews en luistersessies.
Refuge Worldwide x Microwave
20:00 — 21:00: Interafhankelijkheid Hoe onafhankelijke media, radio-uitzendingen en collectieven onze cultuur vormgeven en positieve verandering teweegbrengen, in real time?
Met: Brikabrak (Collective I BE), Iced Lattina (Artist I BE), Matéo Vigné (Journalist I BE) & Rachel Grace Almeida (Crack Magazine I VE / UK)
21:00 — 22:00: Discussie met Skee Mask
Met: Rachel Grace Almeida (Crack Magazine I VE / UK)
Powered by Refuge Worldwide & Microwave
Radio Lab | Palanga Street Radio x Lahmacun Radio
22:00 – 00:00 Een momentopname van de lokale grassroots in Boedapest en Vilnius
Een gesprek over de lokale grassroots scenes van Boedapest en Vilnius. Van festivals, muziek releases en community radio, dit panel brengt actieve spelers samen om zowel parallellen te trekken tussen deze steden als welke rol grensoverschrijdende samenwerking kan bieden voor de distributie van muziek in de marge.
Met: Nerijus Damaševičius aka SHN (Minimal.It I LT), Gábor Kovács aka Új Bála*: (Artist I HU/BE), Tamás Luspay (Blindblindblind I HU), Samantha Lippett (Palanga Street Radio I LT) & Peter Bokor (Lahmacun Radio I HU)
Powered by Palanga Street Radio & Lahmacun Radio